Në kujtim të "Beslidhjes Gorare"

Te nderuar bashkekrahinore, si dhe ju miq dhe dashamires te shoqates atdhetare kulturore," Beselidhja Gorare ", qarku korce. 
Ju kujtojm se pas dy ditve shoqata jon do perkujtoje nje nga datat me te hershme historike, qe na kane lene te paret tane, sic esht ajo e 28 marsit te vitit 1906, ku burat me ne ze te asaj kohe, mblidhen ne fshatin Strelce duke i dhen besen njeri tjetrit, ne prani te patriotit dhe antarit te Komitetit Qendror te fshehte per " Lirine e Shqiperise ", mbajtur ne nendor te vitit 1905, ne Manastir te Maqedonise, 
Ne ate kohe ky qytet kishte mbi 95% e popullates ishte shqiptare, ku sot fatkeqesisht nuk ka me teper se 15% shqiptare.Do te ishin keta atdhetare te cilet len menjan dhe nonje grindje midis tyre, pasi patriotizmi i tyre, ata i shihnin mbi interesat e tyre personale, te gjith se bashku ata i japin besen njeri tjetrit, ne prani te patriotit dhe atdhetarit, Themistokli Germenji, e pikerisht do ishte 28 mars i vitit 1906, fill pas 6 muajve kur ishte mbledhur Komitetit qendror i Manastirit, ata formatojne N/komitetin e fshehte krahinor per, " Lirine e Shqiperise'. E pse kjo date e len ne harese per gati nje shekulli, pas shume debatesh kostruktive, brenda gjirit te shoqates Gora, u vendos qe keta bura te nderoheshin te gjith pa perjashtim me Certefikaten," Nderi i krahines ', pas vdekjes 
Por kjo dat do mirte permasat e saj kulmore, si nje nga datat me te hershme historike ne krahine, ku me propozim te shoqates, atdhetare kulturore, " Beselidhja Gorare ", ish Presidenti i Republikes Z.Bujar Nishani, e nderon kete date me dekoraten, " Urdhri i Kaloresit te Skenderbeu t ", packa se nje pjes nga ata trima ishin dekoruar nga regjimi komunist, ndersa ata qe sju neneshtruan ati regjimi, u pushkatua ca me gjyq dhe ca pa gjyq. 
Me kete rast shoqata jone, per te nderuar vepren e te parve tane, neser nisemi per ne Manastir, dhe me pas do shkojme ne Lozhan te Gores, ku do vendosin kurora me lule pran Obeliskut te ngritur apostafat ne nderim te atyre burave qe diten te benin histori, e sigurisht neve pasardhesit e tyre nduihemi shum krenare. 
fatkeqesisht ka dhe sot e kesaj dite qe te molepsur nga ideologjia komuniste kan frik ta pranojn se kjo esht data me e lavdishme ku ata bura diten te mbanin besen ndaj njeri tjetrit, e megjithate ata le te vazhdojn te mbajn fotografin e diktatorit ne mur dhe nuk duan te vleresojn te paret e tyre, Ne mendojm se historia behet me njers vizionare jo me llafazan dhe me beniamine te se kaluares, ne cdo kohe behet hsistori. kush mohon te shkuaren e tij ai sben gje tjeter se poshtron veten e tij. Shoqata atdhetare kulturore , Beselidhja Gorare", vlereson kontributin dhe sakrificat e te parve tan te cdo lloj koherave, ata luftuan per popullin e tyre packa se politika beri ngjyrimin e tyre. 
Kujtim i pa haruar qoft vepra e tyre patriotike.

29790320_1626447587438393_984482881284401066_n
29790320_1626447587438393_984482881284401066_n
press to zoom
29695222_1626447850771700_3935968177631030912_n
29695222_1626447850771700_3935968177631030912_n
press to zoom
29684220_1626447597438392_4200719396345600046_n
29684220_1626447597438392_4200719396345600046_n
press to zoom
29542179_1626447964105022_3073039860968835910_n
29542179_1626447964105022_3073039860968835910_n
press to zoom
26229370_1626447970771688_7189180375662042207_n
26229370_1626447970771688_7189180375662042207_n
press to zoom
29598057_1626447774105041_879889223704328627_n
29598057_1626447774105041_879889223704328627_n
press to zoom
29597239_1626447784105040_2388173122759753432_n
29597239_1626447784105040_2388173122759753432_n
press to zoom
29572944_1626447594105059_2109194668924559714_n
29572944_1626447594105059_2109194668924559714_n
press to zoom
29594786_1626447704105048_1098991861983120617_n
29594786_1626447704105048_1098991861983120617_n
press to zoom